Åpenhetsloven

Åpenhetsloven er et juridisk rammeverk som har som formål å fremme åpenhet og gjennomsiktighet i virksomheters aktiviteter.

Åpenhetsloven: Redegjørelse per 19.06.2024 for Gorines AS 

Gorines AS er en næringsmiddelprodusent fusjonert av Gorines, Gourmetcompagniet og Engerviks.

Gorines AS holder til i moderne bygg på Skytterheia i Lillesand og vi har 47 ansatte. I 2023 omsatte selskapet for 170 millioner kroner. 

Vi produserer mat til både Storhusholdningsmarkedet og til dagligvare, og kundene våre holder til over hele landet. Vi produserer både på egen merkevare og også på andres label. Produktkategoriene i vårt satsningsområde er Majonesbaserte salater, tilbehørssalater, fiskemat og Convenience produkter.

Gorines stiller høye krav til både oss selv og til våre leverandører, og vi er opptatt av å opptre på en måte som at kundene stoler på produktene vi produserer og at vi handler på en ansvarlig måte overfor våre ansatte, partnere og samfunnet for øvrig. Alle våre leverandører, både leverandører av råvarer og tjenester, gjennomgår en vurdering før de blir leverandører i tillegg til årlige leverandørevalueringer. 

Gorines har satt bærekraft høyt på agendaen i vår strategiplan. Vi har høyt fokus på Miljø og samfunn, og vi er opptatt av å ta vare på våre medarbeidere, samt være en trygg og viktig samarbeidspartner med kunder og leverandører. 

Vi skal være blant de beste i dagligvarebransjen når det kommer til bærekraft, og vi har bygget bærekraft inn i vår overordnede strategiplan. Gorines er medlem av Sedex og vi er SMETA-reviderte på etiske og sosiale forhold. 

Åpenhetsloven

Åpenhetsloven trådte i kraft 1.juli 2022. Loven skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Det gjelder både for egen virksomhet, leverandører og deres verdikjede.

Gorines AS erkjenner at vår forretningspraksis kan ha potensiell negativ påvirkning på mennesker, samfunn og miljø. Samtidig ser vi vårt potensiale til å bidra til positiv utvikling i leverandørkjeden

Arbeidet med dette har hatt høyt fokus hos oss over en lang periode og er således ikke nytt, men med økte dokumentasjonskrav ifbm ny lov har arbeidet blitt enda mer målrettet. 

Loven har bidratt til et mer fokusert arbeid, samtidig som kravene til dokumentasjon har økt. Den pålegger virksomhetene å utføre aktsomhetsvurderinger av både egen drift og leverandørers virksomheter, i tillegg til en forpliktelse om å informere om arbeidet med dette.

Aktsomhetsvurderinger

Det er viktig for Gorines AS å forsikre oss om at vår egen virksomhet så vel som våre leverandører opererer uten å kompromittere grunnleggende menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold. For å sikre dette, utfører vi kontinuerlige aktsomhetsvurderinger av både vår egen drift og våre leverandørers virksomheter

Prosessen for aktsomhetsvurderingene er basert på «OECDs veileder for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv»

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, sirkel, FontAutomatisk generert beskrivelse

Basert på vår leverandøroversikt har vi kartlagt størrelse, bransje og geografi, og basert på dette har vi gjort innledende vurderinger av risikoen for negativ påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.

Gorines handler varer fra ca 200 ulike leverandører og tjenesteleverandører. Flertallet er norske, men vi handler også produkter og råvarer fra globale verdikjeder. Alle våre leverandører forhåndsgodkjennes og evalueres årlig, og de aller fleste leverandørene våre er GFSI- sertifiserte (Global Food Safety Initiative).

Gorines AS har gjennom året gjennomført aktsomhetsvurderinger for bærekraftig forretningspraksis. Det vil si: gjort egne risikokartlegginger av negativ påvirkning på mennesker, samfunn og miljø, for å kunne forebygge og redusere forebygge slik påvirkning. 

Vi har kartlagt hvor leverandørene våre holder til, samt hvilke land de produserer/ handler varene fra og sett på risikoen knyttet til dette. verktøyet som er benyttet er fra Etisk handel og gir landene en skal fra 1-5 basert på hvor stor risiko det er forbundet med tvangsarbeid, fagforeningsfrihet, barnearbeid, diskriminering, lønn og korrupsjon.

Vi har i arbeidet vårt hittil ikke funnet noen aktiviteter forårsaker eller medvirker til negativ påvirkning på mennesker, samfunn eller miljø, men dersom dette avdekkes vil vi søke å gjenopprette skaden. Der leverandøren er ansvarlig for den negative påvirkningen/skaden er leverandøren også ansvarlig for gjenoppretting. Dersom det avdekkes negative konsekvenser vil det iverksettes tiltak for forebygging, begrensning eller stans i aktivitet som forårsaker den negative påvirkningen.

Selv om Gorines AS ikke har avdekket aktiviteter som forårsaker eller medvirker til negativ påvirkning på mennesker, samfunn eller miljø, erkjenner vi at næringsmiddelbransjen har utfordringer knyttet til dette. Vi ser vårt potensiale til å bidra til positiv utvikling i leverandørkjeden.

Gorines AS forplikter seg til å følge med på gjennomføringen og resultatene av iverksatte tiltak for å redusere negativ påvirkning. Iverksatte tiltak skal evalueres i forhold til om de er gjennomført i henhold til planlagt tid, har fungert etter planen og gitt ønsket effekt, og om skade på individer eller grupper faktisk har blitt avverget eller håndtert. Det skal også vurderes om det er noen negative konsekvenser som kan ha blitt oversett tidligere, og sørge for å inkludere disse i fremtiden.

Videre arbeid med åpenhetsloven

Gorines AS har opprettet en intern arbeidsgruppe som følger opp og evaluerer arbeidet med åpenhetsloven, og vi vil gjenta aktsomhetsvurderingene årlig, samt ved vesentlige endringer. Vi registrerer også økt fokus og kompetanse rundt dette arbeidet hos våre samarbeidspartnere.

Ved spørsmål knyttet til vårt arbeid med åpenhetsloven, kontakt oss på e-post: post@gorines.no